Terpandang lah lauk gulai masak lemak cili api .. Ikan selar +kcj pjg... Memula nak amik tp bila cedok tengok kuah tak pekat langsung... Jalang je... So tak jadi lah amik,....amik je lah lauk lain..
Mcm biasa time peknen selera ni harus di ikutkan.. So kena lah masak sendiri. Lgpon bab2
masak lauk ni mmg dah perkara biasa dah... Tak penah dtgkan masalah...asalkan rajin kan???
Minta hubby belikan ikan Selar.. Mcm selalu hubby mmg tahu saya suka makan ikan yg besar2 .. Maksudnya kalo beli ikan tu taklah kami pilih yg halus2 & kurus2... Hehe
Sebab kalo yg besar & berisi lagi sedap nak d makan....
Mcm biasalah menggulai.. Semua org tahu...masuk ikan,kunyit & lada api...
Masukkan santan....garam.. & jerang atas api...
Dah nak masak,masukkan pati santan sikit( saya kalo masak mmg takkan tinggal pati santan sebab itu yg membuatkan gulai lagi sedap & pekat)
Masukkan asam keping sekeping....
Pastu bila dh nak masak,masaukkan kcg pjg & tomato... Terus tutup api....
Sebab saya lg suka kacang tu rangup2... Kalo masak lama sangat kcg tu,ia jadi lembut so tak berapa sedap...tambahan plak saya pakai periuk tanah liat Vantage ni... Kalo ttup api,kuah still menggelegak & sentiasa panas...
Ermmm siap ..!!! Ikan Selar +kacang panjang & tomato
Posted using BlogPress from my iPhone
No comments:
Post a Comment