Okey... 1st sekali... Macam biasa lah panaskan minyak...& tumis bahan2 penumis ni....
Dah naik bau sikit,masukkan bwg merah,bwg putih & halia yg dah di hiris halus...
Tumis sampai naik bau dan bhn2 garing sikit...tp jgn sampai hangus plak..
Pastu masukkan rempah kurma yg dah d gaul dengan air....
Biasa saya gunakan rempah Adabi...
Pastu kacau2 sikit....kemudian masukkan air asam jawa (sikit jer)unt elakkan hanyir... Unt rasa masam2 sikit... Tp kalo tak letak pon takpa,cuma letak asam keping sekeping pon ok dah.....
Pastu.... Baru masukkan ayam......
Gaul sekejap.. & terus masukkan ubi kentang... Sebab ayam daging kan lembut so bolehlah masukkan kentang sekali ngan ayam
Pastu... Masukkan santan....
Tutup seketika....
Bila dah masak.. Dah rasa garam,n semuanya... Baru letak cili padi(ikut suka ... Kalau suka pedas lah..)
& bwg besar....
Dan letak tomato... Kalau nak letak carrot pon boleh.. Lagi banyak bahan lagi sedap...
Pastu bolehlah padamkan api... Sebab tomato dan bawang kalau terlalu lembut & lembik,tak sedapp....
Siap unt di makan.....( pic lama yg dah selamat dah di proses lam perut....^___^)
Bila tulis pasal ayam kurma ni memalam teringin plak nak lauk Ayam Kurma ni.... Haiskkkhhhh......
*kepada kwn2 ku ,anak buahku.. Yg pernah mintak resepi ni.. Hrp2 kalian akan mencuba ok... Memang masak kurma ni senang tp kdg2 yg senang tu lah kita tak buat kan??hihi...
SELAMAT MENCUBA..
- Posted from my iPhone
2 comments:
wow.... kena tyr ni.. sy tak penrha masak kurma... huhu
marsha..hehee try lah....pasti anak2 suka sebab tak pedassss
Post a Comment