MY LOVE...MY SOUL...MY HEART

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Monday 13 February 2012

Kuey Tiaw HongKong

Ada yang panggil Kuey Tiaw HongKong,Ladna,Kungfu... Kdg2 bila nak makan kat restoran,siap kena tanya dulu kat waiter tu mcm mana rupa kuey tiaw hongkong.. Sbb stiap org atau restoran tak sama panggil menu ni.... Yang pasti saya biasa panggil Kuey Tiaw HongKong sebab 1st time makan 10 tahun dulu kat restoran TTj...(nama restoran pon dah lupa)

Sejak dari tu rajin buat sendiri kat kg.. Makan ngan mak abah adik beradik.. Sikit2 kang diorg request nak makan kueytiaw HK...

Entry blog hari ni pasal resepi Kuey tiaw HK sebab ada member,si liza tu sibuk nak resepi dari raya hari tu.. Sejak dia dtg beraya kat umah,masa tu saya awal peknen n mabuk,sempat saya masakkan Kueytiaw HK buat dia n suami... Pastu terus dia mintak resepi tp smpai sekarang lom berkesempatan nak bagi dia...o(za.. Ni ha khas buat kau... Jgn merajuk2 lagi ... )

Itupun bila mengenangkan dia baru d sahkan mengandung anak ke dua... Kesian,nanti meleleh2 plak air liur baby mcm mak eh haha

Hari ni buat simple sebab semata2 nak demo kat Liza.. Kalo buat untuk makan ramai2 mesti saya buat bahan yg secukupnya... Ni harapkan saya makan ngan hubby je. Tupon hubby tak suka kueytiaw so saya biasa gantikan dengan bihun hongkong...

Ok.. Jom mulakan...

1st step:



Tumis hanya bawang putih n sedikit halia... Bwg merah tak perlu...

*tumis sampai naik bau...(za,bau wangi jgn plak ko tggu sampai naik bau hangit )




Masukkan sotong,ayam,(sesuka hati kalo nak letak daging,udang)




Masukkan fishball,(sesuka hati jugak nak masuk fish cake ke apa ke yg sesuai)biasa saya suka masuk fish ball bulat2 tanpa d potong... Baru sedap nak makan.....




Pastu masuk sos tiram. Ini pon suka hati tp saya kalo masak sup atau sayur,sos tiram memang tak tinggal.. Sebab menambahkan lg kesedapan makanan..





Pastu masukkan serbuk sup yg telah di bancuh.. Biasa memang saya akan guna adabi...




Last sekali masukkan cendawan tiram.. Ini pon sesuka hati kita nak letak apa.. Button mushroom pon boleh,kalo letak cendawan shitake,lagi sedap....




Ok. Sup dah siap...!! Ringkas..
*Kalau nak makan Terus,lehlah campur sayur2 sekali... Kalau tak,jgn letak sayur mayur dulu sebab nanti sayur lembik )

Step 2:
Meh kita goreng kueytiaw plak...




Pecahkan sebiji telur letak sdikit garam &pukul....(terpulang kalo nak besar n tebal,leh lah letak 2 bji telur)




Masukkan kueytiaw.. & gaul...




Pastu goreng....sampai kekuningan...




Lebih kurang mcmni lah rupanya....

Step 3;

Kalo nak hidangkan satu2 kenalah buat asing2...


Cedok sup yg dah masak td masuk dalam kuali/periuk lain...pastu masukkan sayur mayur... Kali ni saya hanya letak brokoli putih& carrot je.. Kalo unt makan ramai2 saya akn masukkan lengkap dengan kcg peas,baby corn,brokoli hijau,& lain2.....




Pastu masukkan bancuhan tepung jagung... Ikut suka hati kalo nak kadar kepekatan mcmmana...

Pastu... Angkat n curahkan kuah atas kueytiaw yg dah d goreng dengan telur td....




Tadaaaa.... Dah siap... Sebenarnya buat nya tak susah.. Bahan2 plak ikut selera kita...

"selamat Mencuba"

P/s:buat liza@mummy rayyan,kalo pasni ko tak cuba buat,siap ko erk... Pas buat post kat fb & tag kat den tau"

Posted using BlogPress from my iPhone

No comments:

MEMORY SONG between ME & HUBBY